19 september 2017 | Een hot item, beveiligde websites. Een beveiligde website heeft een zogenaamd ssl-certificaat en herken je aan de HTTPS:// voor de domeinnaam in plaats van HTTP://.
Dit is nu een hot item omdat vanaf oktober 2017 websites zonder ssl-certificaat (HTTP) door Google expliciet worden aangeduid als onveilig.
Sinds begin van dit jaar gebeurt dit al voor websites waarbij je gegevens moet achterlaten. Denk hierbij aan het invullen van een formulier of een webshop.
Bezoek je nu een website zonder ssl-certificaat dan zie je in de adresbalk een i-icoontje waarin wordt aangegeven dat de website die je bezoekt een onveilige verbinding heeft. Dit is een zeer bescheiden melding.
Vanaf oktober zal de melding in de browser Google Chrome (versie 62) uitgebreid worden naar de meer in het oog springende melding “Not Secure” voor websites zonder ssl-certificaat met een invulveld.
Tegenwoordig heeft bijna elke website wel een invulveld. Denk maar aan een contactformulier, een bestelformulier, inschrijfoptie voor een nieuwsbrief of een zoekmogelijkheid.
Het veiligheidsteam van Chrome zegt “Eventually, we plan to label all HTTP pages as non-secure, and change the HTTP security indicator to the red triangle that we use for broken HTTPS.”
Wat betekent dat voor mijn website?
Als je een website hebt met een formulier (contactformulier, een bestelformulier, inschrijven nieuwsbrief, zoekvenster) dan zal er een duidelijke melding getoond worden dat de website niet veilig is en dat schrikt een bezoeker af.
Wat bereik je met zo’n ssl-certificaat?
Het doel is een veilige uitwisseling van gegevens. De gegevens die een klant verstuurt via een formulier worden versleuteld verzonden. Dit betekent dat de informatie onleesbaar wordt gemaakt zodat het onderweg niet kan worden onderschept.
Daarnaast straalt je website vertrouwen uit.
Kosten
Een certificaat hoeft niets te kosten. Let’s Encrypt certificaten zijn gratis en voldoen prima voor de basis ssl. Het is alleen de vraag of je hostingpartij deze ondersteunt. Daarnaast zijn er betaalde certificaten vanaf zo’n € 15,- per jaar.
Het installeren en goed inregelen van je website kost tijd en vergt dus een investering van jouw kant.
Hulp nodig bij overstappen van HTTP naar HTTPS?
Ik help je graag bij het invoeren van het certificaat in je WordPress website zodat je de overstap kunt maken naar HTTPS.
Wat ik doe:
- Ik check of je gebruik kunt maken van het gratis ssl-certificaat.
- Ik zorg ervoor dat http goed wordt doorverwezen naar https.
- Ik zorg ervoor dat alle interne links aangepast worden.
- Ik zorg ervoor dat Google Analytics wordt aangepast.
Hulp nodig? Neem gerust contact met me op.