Een snelle kennismaking met Gutenberg

WordPress 5 is uit met een gloednieuwe editor, Gutenberg. Deze editor verandert de manier waarop berichten en pagina’s worden gemaakt en bewerkt. Hoe? Maak snel kennis met Gutenberg.

De nieuwe Gutenberg-editor maakt gebruik van blokken. In de oude situatie, met de klassieke editor, zie je een titelveld met daaronder een groot veld waarin alle content wordt geplaatst. In de nieuwe situatie, met Gutenberg, heb je aparte blokken voor tekst, afbeeldingen, video’s, code, quotes, knoppen en nog veel meer.

Een nieuwe pagina in Gutenberg

Als je een nieuwe pagina maakt dan krijg je een rustige pagina te zien met enkele belangrijke onderdelen. Zie het screenshot voor een snelle kennismaking:

Pagina toevoegen met Gutenberg

1. Titel toevoegen

Je kunt direct aan de slag door hier een titel voor je pagina of bericht in te vullen (zie screenshot boven).

2. Content

Dit is het contentgedeelte van Gutenberg (zie screenshot boven).
Begin hier de tekst van je bericht of pagina te typen.

Zodra je begint te typen, verschijnt er een extra werkbalk boven de tekst waarmee je de tekst kunt opmaken en hyperlinks kunt toevoegen.

Extra werkbalk bij Gutenberg blok

Via drie stippen aan de rechterkant van deze werkbalk krijg je toegang tot extra mogelijkheden zodat je het blok kunt dupliceren, een nieuw blok vóór of na het huidige blok kunt invoegen, het huidige blok als HTML kunt bewerken of toevoegen aan de bibliotheek met herbruikbare blokken. Ook kun je het blok verwijderen.

3. Blok toevoegen

Met het kleine plusteken linksboven kun je blokken toevoegen.

Blok toevoegen Gutenberg

Als je meerdere blokken hebt dan kun je de volgorde van de blokken aanpassen door ze te verslepen naar de gewenste plek of door op de knoppen omhoog en omlaag naast elk blok te klikken.

Blok verplaatsen Gutenberg

Als je met je muis over het onderste lege blok gaat dan zie je rechts van het blok enkele pictogrammen waarmee je snel blokken kunt toevoegen. Standaard zijn dit de afbeelding-, kop- en lijstblokken, maar deze snelkoppelingen passen zich aan in de blokken die je het laatst hebt gebruikt.

Snelkoppelingen blok toevoegen

Om te kunnen kiezen uit alle blokken klik je op het kleine plusteken aan de linkerkant, onder de al aanwezige blokken. Dus nog een manier om blokken toe te voegen.

Door te klikken op het plusteken open je een doorzoekbare popup met diverse bloksoorten.
Standaard opent de popup met de meest gebruikte blokken. Scroll je verder beneden dan vind je meer soorten blokken.

Blokken popup Meest gebruikt

4. Pagina of bericht (document) opslaan

Aan de rechterkant van de pagina zie je de knoppen waarmee je tussentijds een voorbeeld kunt bekijken van je document en een knop waarmee je het document kunt publiceren. Is een document al gepubliceerd op je website dan staat er Bijwerken (i.p.v. Publiceer).

Pagina publiceren met Gutenberg

Het tandwieltje aan de rechterkant geeft je toegang tot de instellingen van het document.

5. Status & zichtbaarheid

Onder de knop Publiceren/Bijwerken zie je de informatie over de Status & zichtbaarheid van het document. Is het document opgeslagen dan vind je hier ook de mogelijkheid om deze naar de prullenbak te verplaatsen.

Status en Zichtbaarheid in Gutenberg

6. En meer instellingen

Verder vind je nog de mogelijkheden om de permalink aan te passen, een uitgelichte afbeelding toe te voegen, categorieën te selecteren, etc.